ВИДЕО: Ту-22М3 катастрофира край Мурманск

MOD_Tupolev_Tu-22M3

/обновена с видео от катастрофата/

Стратегически бомбардировач Ту-22М3 на руските военновъздушни сили е катастрофирал в близост до ВВС базата Оленогорск, край Мурманск, в следобедните часове на 22 януари. Според информации на местните медии, цитиращи очевидци, самолетът се е опитвал да се завърне на летището в лошо време след тренировъчен полет. Говори се за нестабилизиран заход, в резултат на който се е стигнало до твърдо кацане.

На борда е имало четиричленен екипаж, като двама души са загинали.

На това видео е заснета цялата катастрофа…

В съобщение на руското министерство на отбраната, разпространено на следващия ден се казва, че самолетът е изпълнявал мисия без въоръжение.

Самолетът Ту-22М3 е съвсем от скоро на въоръжение в руските ВВС /виж тук/ и е модифицирана версия на Ту-22 – двумоторен свръхзвуков бомбардировач с изменяема геометрия на крилото. Към момента по-голямата част от съществуващите около 80 самолета от този тип са или предстои да бъдат конвертирани до версията М3М. Още 40 машини от този тип се използват от военноморските сили на Руската Федерация.

Първоначалната разработка на самолета е като противокорабен изтребител-бомбардировач, въоръжен с ракетите КХ-22/23 с обсег на действие от над 1000 км, както и с по-малките ракети КХ-15 с обсег от 300 км.

С максимален боен товар от 24000 кг самолетите от този тип участваха активно и руската операция в Сирия през последните години, основно въоръжени с бомби ФАБ-250. Ту-22 е способен да носи дежурство с ядрено оръжие.

снимка: wikimedia,commons

1 Comment

  1. Филип Андонов

    27/01/2019 at 16:33

    Ето видео от катастрофата…
    https://youtu.be/z-pkBaSkNIU

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.