Ми-17 катастрофира на летище Пловдив (обновена)

1200px-Bulgarian_Air_Force_Mil_Mi-17_Lofting-2

/обновена – 12.6.18 – 13:44/

Военен хеликоптер е катастрофирал в района на летище Пловдив на 11 юни вечерта. Машината е Ми-17 от състава на ВВС, борд 417, а инцидентът е станал в района на зоната за маневриране на летище Крумово, северно от пистата за излитане и кацане, научи Авиофорум от неофициални източници. След удара в земята хеликоптерът се е запалил. На кадри, публикувани в YouTube се виждат пожарните на пловдивското летище, които потушават пожара. Машината е изпълнявала тренировъчни задачи със зависване на около 30-50 височина, когато рязко кренира и пада на земята.

На борда е имало трима души екипаж. Двамата пилоти загиват, а бордният техник успява да се измъкне от рухналия хеликоптер и е в болница с тежки наранявания, но контактен. От южната страна на пистата на пловдивското летище се намира базата на ВВС Крумово, непосредствено до Музея на авиацията.

Ми-17 е експортната, военна версия на Ми-8 и се използва основно за военнотранспортни цели. В стандартна конфигурация има 2 души екипаж и възможност да пренася около 3 тона полезен товар.

Преди една година, почти по същото време, хеликоптер Panther от състава на българските военноморски сили, катастрофира по време на учение по черноморското крайбрежие. Пилотът загина. Официалната причина за този инцидент е пилотска грешка.

Българските пилоти страдат от хроничен дефицит на летателни часове. Средногодишния нальот е в рамките на 100-200 часа, което е крайно недостатъчно за поддържане на висока степен на подготвеност и летателна готовност. Недостигът е както във ВВС, така и във ВМС и обхваща хеликоптерната, военнотранспортната и изтребителната авиация – практически всички направления на военната авиация.

Много са възможните причини, довели до този инцидент, като най-вероятно става въпрос за поредица от фактори, които с натрупване във времето са довели до катастрофата – както технически, така и в сферата на човешкия фактор. Води се разследване и е неуместно да се изтъкват конкретни и непосредствени причини за инцидента преди да са готови първите заключения от него.

Уместен обаче е и друг въпрос – защо хеликоптерите провеждат тренировъчни мисии от страната на цивилното летище Крумово…?

снимка: wikimedia.commons

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.