Лазерни комуникации между Земята и космоса

Bartolomeo-with-Laser-Copyright-Airbus-2018

Започва нова ера в космическите комуникации. Първата лазерна комуникационна система с висок капацитет между космоса и земята ще бъде инсталирана на платформата Бартоломео на Международната космическа станция, в рамките на сътрудничеството между Airbus Defence & Space, немската DLR и компанията Tesat-Spacecom. Системата, която се казва OSIRIS, ще осигурява DTE (direct-to-earth) технология с капацитет за пренос на данни от 10GB/sec на разстояние от около 1500 километра.

Малък и лек на размер, OSIRIS ще се свързва едновременно с няколко наземни станции, осигурявайки безпрецедентни скорости на трансфер на данни от Бартоломео и неговите експериментални товари. Целта на упражнението е, OSIRIS да се превърна в стандартна комуникационна система за МКС. Новите европейски способности ще увеличат  възможностите за научна работа на европейския модул Columbus, като ще направят платформата Бартоломео предпочитана за задачи, изискващи големи трансфери на данни към Земята.

Бартоломео е разработка на Airbus и ESA, Европейската космическа агенция и представлява нова платформа за външни товари към модула Колумб, която се очаква да бъде напълно оперативна към средата на 2019. На нея ще могат да се „закачат“ товари, като камери за космическо наблюдение на земята, които ще изискват бърз и широколентов достъп до комуникации за данни.

снимка: Airbus

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.