Turkish Airlines готви операцията по преместване на новото летище

Новото летище на Истанбул с 5 терминала и 6 писти също има амбицията да се превърне в най-голямото в света

Turkish Airlines ще проведе най-голямата логистична операция в историята на авиацията на 29-31 октомври 2018, когато ще премести основната си база на новото летище на Истанбул с 15000 коли и 5000 камиони в продължение на 45 часа, съобщи Хюриет, цитирайки авиокомпанията.

Първият полет на националния превозвач на Турция ще бъде изпълнен до столицата Анкара на 31 октомври следобед, каза председателят на Turkish Airlines на 9 август, а първите международни полети ще бъдат до Азербайджан и Северен Кипър.

На 9 август авиокомпанията започна тестовете за използване на данни в реално време. Преди да отвори новото летище Turkish Airlines ще изпълни стотици излитания и кацания.

Направени бяха и тестовете на зареждане на летището с гориво директно от танкер.

 


Договорът за 22 милиарда евро за построяване и експлоатация на летището бе сключен с група компании, близки до президента на страната. Най-малко 27 работници починаха на строежа, съобщава Файненшъл Таймс, който цитира Министерството на труда. Според опозиционни медии в Турция цифрата е по-висока. Правозащитници твърдят, че проектът е екологична катастрофа, защото разрушава един малкото останали земеделски райони край Истанбул.

Третото летище

95% от третото летище на Истанбул е вече готово според турската преса, а проектът е стане най-големия, реализиран от нулата. То ще бъде едно от трите най-големи в света с капацитет от 90 милиона пътници на година.

Втората фаза на изпълнение ще приключи през 2023 и тогава властите очакват през него да минават до 150-250 милиона пътници.

Второто летище

Turkish Airlines участва за придобиване на дял във второто летище на Истанбул от Malaysia Airports Holdings Bhd, съобщи Блумбърг.

Turk Hava Yollari AO може да купи до 80% от летище Сабиха Гьокчен /SAW/ в азиатската част на Истанбул, за което може да плати до 865 милиона долара.

Ако сделката се реализира, това ще бъде промяна в стратегията на Malaysia Airports. През май тя обяви, че търси партньор за миноритарен дял и съобщи за интерес от 10 компании.

Снимка: IGA.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.