IATA отказва фонд за репатриране след фалит на авиокомпании

_SAM5788

IATA каза пред Ройтерс, че би трябвало да има някакъв срок, в който фалиралите авиокомпании да продължат да летят, за да не оставят пътниците си в чужбина и да могат хората да си завършат пътуванията.

Членовете на IATA трябва да намерят най-добрия начин за управление на фалита си, каза Моник де Смет, директор по европейските въпроси в IATA.

След поредицата от фалити на европейски авиокомпании през 2017, асоциацията на авиокомпаниите каза, че страните-членки трябва да преразгледат законите за фалита, за да намалят броя на изоставените пътници, но отхвърли идеята за спасителен фонд за рапатриране.

 

Европейските пътнически агенции и туроператори през януари поискаха ЕК да въведе задължителен механизъм за защита на пътниците срещу фалит на авиокомпании. При това авиокомпаниите трябва да бъдат задължени да поемат разходите, включени в цената на билетите.

Междувременно след фалита на Monarch Великобритания започна да преразглежда правилата за защита на пътниците в случай на фалит на авиокомпания или туристическа компания.

IATA смята, че няма нужда от спасителен фонд, който според асоциацията ще наруши конкуренцията. IATA каза, че членовете й в Европа вече имат доброволен договор, предлагащ връщане на пътниците у дома по специални цени.

Де Смет каза, че той се е използвал много при фалита на Monarch. „Ако пътниците отново се окажат изоставени, вече имаме работещ инструмент“. Тя добави, че при купуване на билети с кредитни карти също се предлага защита.

Паратрирането на над 100 000 пътници на Monach струва на британското правителство 83 милиона щатски долара.

Германското правителство отпусна заем от 184 милиона щатски долара на Ai Berlin да лети още два месеца. Заемът трябва да бъде върнат от приходите от продажбата на операциите на Air Berlin. Но след като Lufthansa се отказа от сделката да купи Niki, тези пари едва ли ще бъдат върнати изцяло, което предизвика критика на решението на правителството.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *