А340 с протези – какво е проектът BLADE

A340-300 BLADE Demonstrator 02

От няколко месеца Airbus ни изпраща снимки на един доста странно изглеждащ А340, който прилича на нещо създадено от д-р Франкенщайн. Това е проектът BLADE („острие“ в буквален превод). Абревиатурата обаче означава нещо малко по-различно – Breakthrough Laminar Aircraft Demonstrator in Europe – или платформа за демонстриране на постиженията в областта на оптимизирането на ламинарния поток около самолетните крила.

Всъщност, самолетът е първият произведен А340-300 от Airbus през далечната 1991 година. Сега А340 BLADE направи първи полет в рамките на спонсорирания от ЕС проект за „Чисто небе“. Самолетът е летяща лаборатория, която трябва да направи оценка на целесъобразността от въвеждането на новата технология в гражданското самолетостроене. Целта на BLADE е да подобри допълнително обтекаемостта на самолетното крило така, че въздушния поток около крилото, който създава подемната сила необходима за задържането на самолета във въздуха, да се движи в граничните зони на свръхзвуковата скорост при дозвукови реални скорости на полета. Със сигурност звучи малко обръкващо, но няма да навлизаме в повече технически подробности. Ще кажем само, че технологията трябва да допринесе за намаляване на триенето между крилото и въздуха с 50%, което би довело до 5% намаляване на емисиите от въглероден диоксид. Още един страничен резултат, но изключително важен за авиокомпаниите, е и около 15% намаление на разхода на гориво при стандартните полетни характеристики. Летящата лаборатория на Еърбъс е първият самолет в света, който комбинира такъв ламинарен трансзвуков профил на крилото с истинска вътрешна основна структура.

A340-300 BLADE Demonstrator 06

Погледнато отвън, самолетът е оборудван с две представителни ламинарни външни крила, докато в кабината е разположено изключително сложно и прецизно оборудване, което измерва стотици показатели за характеристиките на потока, създаван от двете полукрила на машината. Широкообхватната модификация на самолета е продължила повече от 16 месеца в специализираното подразделение на Еърбъс в Тарб, Франция, откъдето започна и първия полет на летящата лаборатория. Редица компании от Европа са индустриални партньори в това начинание. Очаква се цялостната тестова кампания да отнеме поне 2 години, през които ще се изследва представянето на BLADE платформата в полет. Предварителните тестове на земята са включвали изследвания за представянето на въздушния поток и възможността му да поддържа нормален полет в специализиран аеродинамичен тунел.

Паралелно с подготовката за полетната фаза на тестовете,  малък екип от 10 специално обучени пилоти, инженери са се подготвяли на симулатор в продължение на няколко месеца, за да се запознаят със спецификата на платформата, промените в управлението на самолета и работата с бордните тестови инструменти. Общо 70 души са били необходими за цялостната трансформация на самолета и инсталиране на оборудването, произведено във Великобритания и Германия и доставено за сглобяване и инсталация във Франция.

В опашката на самолета са инсталирани инфрачервени камери, които имат за цел да измерват скоростта и температурата на потока, преминаващ около външното крило. На самите крила са инсталирани стотици прецизни датчици, които измерват вълнообразността на повърхността на крилото и отношението й към промяната в характеристиките на гранични ламинарен поток. Еърбъс твърди, че това се прави за първи път в индустрията. Други подобни пионерни решения са използването на инфрачервени камери в гондолите в края на крилото, които измерват цялостните промени в температурата на крилото; акустичен генератор, който измерва влиянието на акустичните вълни върху ламинарността на потока. В допълнение има и иновативна система за рефлексометрика, която измерва цялостната деформация на повърхностите в реално време по време на полет.

Така изглежда отблизо ламинарното крило. Датчиците и допълнителното оборудване са разположени в двете гондоли

Така изглежда отблизо ламинарното крило. Датчиците и допълнителното оборудване са разположени в двете гондоли

Ключова цел на проекта BLADE е да измери нивата на толеранс към съществуващи неравности по повърхността за задържането на ламинарния поток. За целта Еърбъс има намерение да симулира всевъзможни несъвършенства и неравности по крилото по контролиран начин, така че в края на кампанията да са известни всички коефициенти и толеранси за построяването на изцяло ламинарно крило. През следващите месеци летящата лаборатория трябва да натрупа минимум 150 летателни часа, преди да се вземе решение за продължаване на кампанията.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x Close

Последвайте ни във Facebook