CAPA очаква консолидация в авиосектора в ЦИЕ

Самолет на Wizzair на летище София

Wizzair е единствената авиокомпания от Централна и Източна Европа, включена в топ 20 на авиокомпаниите по брой пасажери за 2018 и го оглавява с 34 милиона пътници. Втората в ЦИЕ, LOT е превозила малко под 9 милиона пътници и е 23-та в списъка.

Следващите 2 най-големи авиокомпании са превозили едва половината от трафика на LOT – Blue Air с пет милиона пътници и airBaltic с 4 милиона.

Следват 9 централноевропейски авиокомпании с повече от 100000 места през 2018: SmartWings, TAROM, CSA, Czecj Airlines, Air Serbia, Croatia Airlines, Adria, Bulgaria Air, Montenegro Airlines, Albawings, съобщава CAPA в изследването си.

Докладът показва, че малките централноевропейски авиокомпании като Blue Air се фокусират върху европейски /главно западноевропейски/ дестинации, значително използване на регионални самолети и сравнително често използване на партньорства за разширяване на отпечатъка си /било код шеър или пълно членство в алианс/. На тази база CAPA заключава, че е вероятно да започне консолидация в сектора.

Що се отнася до Wizz, тя планира за задържи позициите си на най-бързо растяща нискоразходна авиокомпания в Европа. Според Anker Report на FlightGlobal, базираната в Будапеща авиокомпания планира 17% ръст на седалките през лятото.

В момента Wizzair има 108 самолета /71 А320 и 37 А321/ и оперира на 142 летища, най-важното от които е Лутън.

Снимка: Авиофорум.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.