Авиокомпаниите предизвикват системата на кредитните карти

boarding card

Предизвикателство към компаниите за кредитни  карти бе отправено от глобалната авиоиндустрия и Deutsche Bank с новата система за плащане в реално време за самолетни билети.

Пилотният проект на Deutsche Bank се разработва заедно с IATA и ще тества нов модел на плащания чрез подобряване на скоростта на транзакциите, сигурността и прозрачността, се казва в съобщението на банката.

 

Новата система е уеб базирана и може да се използва за продажба на самолетни билети на индивидуални лица. Няма още бранд и ще стартира в Европа от края на 2018, като първо ще бъде пусната в Германия, съобщи FT.

IATA смята, че разходите за обработка на плащанията в глобалната авиоиндустрия биха могли да добавят 8 милиарда щатски долара на година, след като Visa и Mastercard обикновено начисляват между 1 и 3%.

Системата, разработена от IATA и Deutsche Bank би могла да начислява фиксирана такса, която според Хавиер Орехас, директор банкиране в IATA за EMEA и Америка „може да е няколко цента”.

Проектът е възможен, благодарение на новата регулация на ЕС за плащанията, която настоява банките да дадат на трети  страни достъп по потребителските данни и да позволяват плащания.

Наред с разрастването на паневропейската схема за моментални разплащания тази година, директивата RSD2 ще направи възможни паричните трансфери между банкови сметки въпрос на секунди /когато страните-членки на ЕС я възприемат/.

Потребителите на новата система за плащане ще въвеждат банковите си данни и след това Deutsche ще проверява в реално време дали имат достатъчно средства, ще събира таксата и ще прави трансфера на сумата към авиокомпанията.

Авиокомпаниите отдавна работят по друга алтернативна система за плащания, UATP.

http://uatp.com/index.php/products-solutions/afp-processing/

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.